GAPS på svenska
Nu är den här! Dr Natasha Campbell McBride´s första bok ut på svenska. Det är "Gut and Psychology Syndrome" även benämnd GAPS. På svenska heter den "Kopplingen mellan mage/tarm och hjärnan".
Boken förklarar orsaken till många av våra psykiska problem. Dr Natasha visar på hur vi kan läka vår kropp på ett naturligt sätt med hjälp av kosten och hon övertygar oss om vikten av en naturlig kosthållning, bort från kemiska tillsatser i vår mat. Denna bok är verkligen banbrytande och har hjälpt många tusentals familjer runt om i världen. Du får förståelse varför det är som det är och med det hopp och motivering att kunna göra något åt det. Du får steg hur du ska göra och många recept. Mycket läsvärd!
I en uppföljande bok beskriver hon våra fysiska problem och hur de härrör från samma obalans i matsmältningen. Åtgärderna är de samma så man kan köpa denna bok och finna råd för hur man läker även sina fysiska åkommor.
I oktober så träffade jag dr Natasha när hon föreläste på Naturmedicinska Kongressen i Norge.
Det var väldigt trevligt att få samtala med henne i verkligheten. :-)
Nu i november har jag börjat översätta nästa bok i hennes samling. Den heter på engelska "Put your heart in your mouth" och blir troligtvis "Ha hjärtat i halsgropen" på svenska. Den handlar om hjärtproblematik och hur vi kan hantera det.
Den gula boken, Kopplingen mellan mage/tarm och hjärnan ges ut på Isaberg Förlag. Jag som haft äran att få översätta den säljer den här i min webbutik och är du i Halmstad kan du hämta den hos mig.
Den 3. sept hade vi en boklansering på Akademibokhandeln i Halmstad City. Det var föreläsningar om GAPS och fermentering. Vi hade även mingel med prova-på GAPS mat och frågestund till de närvarande GAPS kunniga. Du kan se filmen med föreläsningarna här nedan.
Vill du ha ett liknande event i din stad, så hör av dig till anna@heladig.org
Dr Natasha Campbell-Mcbride är skaparen till GAPS, vilket står för Gut And Psychology Syndrome och Gut And Physiology Syndrome.
Sedan den första utgåvan kom ut 2004 har GAPS-konceptet blivit ett globalt fenomen. Människor över hela världen har använt GAPS Näringsprotokoll för att läka både fysiska och psykiska sjukdomar.
Boken har översatts till 28 olika språk och har sålts i mer än 300 000 exemplar.
Dr Natasha Campbell-McBride grundade 1998, The Cambridge Nutrition Clinic. Som förälder till ett barn som helt återhämtat sig från en allvarlig inlärningsproblematik, var hon mycket medveten om de svårigheter som andra föräldrar liksom hon ställs inför, och hon har ägnat mycket av sin tid åt att hjälpa dessa familjer. Hon insåg att kost spelar en avgörande roll för att hjälpa barn och vuxna att övervinna sina funktionsnedsättningar, och har banat väg för användningen av probiotika inom detta område.
Hennes vilja att dela med sig av sin kunskap har resulterat i att hon bidragit till många publikationer, samt presenterat vid internationella seminarier och konferenser om inlärningssvårigheter och matsmältningsstörningar. Denna bok sammanfattar hennes erfarenhet och kunskap och innehåller hennes senaste arbete.
Hon anser att sambandet mellan fysisk och psykisk hälsa, den mat och dryck som vi intar, och tillståndet i vårt matsmältningssystem är absolut, och resultaten av hennes arbete har stöttat hennes ståndpunkt i denna fråga. På hennes klinik diskuterar föräldrarna alla aspekter av sitt barns tillstånd, trygga i vetskapen om att de inte bara pratar med en professionell utan med en person som har levt sin erfarenhet. Hennes djupa förståelse för de utmaningar de står inför gör att hennes råd är i en klass för sig.
Natasha Campbell-McBride har en läkarexamen i medicin och forskarutbildning i både neurologi och human nutrition. På sin klinik i Cambridge är hon specialiserad på Nutrition för barn och vuxna med beteendestörningar och inlärningssvårigheter samt vuxna med störningar i matsmältnings- och immunsystemet.
Ett urval ur innehållet:
Alla sjukdomar börjar i matsmältningssystemet
Immunförsvaret
Vad kan skada matsmältningens flora
Sambandet mellan matsmältningen och hjärnan
Schizofreni
Epilesi
Ätstörningar
Diskussion om kost
Introduktionskost
GAPS kost
Recept
Det är matdags! Åh, nej!
Tillskott
Avgiftning
Öroninfektioner
Förstoppning
Att få en ny bebis i GAPS-familjen
Linköpings Universitet har tillsammans med forskare vid University of Florida undersökt störningar i bakteriefloran i tarmen under de första levnadsåren och sett att det är kopplat till diagnoser som autism och ADHD senare i livet.
Autism och adhd kopplas till störd tarmflora mycket tidigt i livet - Linköpings universitet (liu.se)
Detta är vad Dr Natasha Campbell McBride har som slutsats i sin bok. Åtgärderna är för att normalisera tarmfloran och därigenom låta kroppen läka ut sjukdomarna.
Forskarna vid Linköpings Universitet och University of Florida har också sett sambanden med en onormal bakterieflora i tarmen och barnreumatism.
Störningar i tarmfloran många år före barnreumatism - Linköpings universitet (liu.se)
Också detta är helt enligt Dr Natashas resonemang. Hon har sett det i sin egen praktik och i sin forskning att allt börjar i matsmältningen.
Vad innebär då denna kost, GAPS?
Syftet med GAPS är att läka matsmältningssystemet. Dr Natasha Campbell-McBride har utarbetat denna kost med tanke på att läka det och därmed många av kroppens olika besvär.
Till start behöver man ta bort viss föda för att ge matsmältningen chans att återhämta sig. Framförallt tarmslemhinnan som ofta är nedsatt i sin funktion.
När man tar bort föda som vitt socker, potatis och spannmål får man bort svårsmälta molekyler. Vid nedbrytning av dessa bildas komplicerade molekyler som en skadad tarm har svårt att ta upp. De blir för invecklade. En skadad tarm är också ofta ackompanjerad av fel sammansättning av bakteriefloran.
Mikrofloran i vår matsmältning behövs i många processer och stödjer nedbrytningen av vår mat till näringsämnen. Men när den blir obalanserad, tar de dåliga bakterierna och andra organismer överhand och processerna blir inte längre effektiva eller ens fungerande. Det blir en grogrund för att skapa toxiner. Dessa toxiner kan gå igenom en skadad tarmvägg och komma ut i kroppen. Då vi alla är olika individer kan dessa toxiner sätta sig i olika organ, vartefter var och ens förutsättningar.
För att underlätta för matsmältningen behöver man ta bort dessa svårsmälta livsmedel under en tid, tills ens system har fått tillbaka balansen. Hur lång tid det är, är såklart olika vartefter besvär och hur lång tid man haft det. Normaltid är 2 år.
Det räcker dock inte med att ta bort dessa födoämnen för att läka tarmen, man behöver också tillföra läkningshjälp.
Detta görs i form av kött- och fiskbuljong som innehåller kollagen, gelatin och aminosyror för att bygga upp tarmslemhinnan.
Ej benbuljong, det är för starkt för en skadad slemhinna. Äggula är närande och lättsmält.
Fermenterad mat är lättsmält då det är förbearbetat av goda bakterier. Men det ger också näring till de goda bakterierna som då kan arbeta lättare. Fermenterad mat kan vara kefir och yoghurt som man lätt gör hemma av så ren, obehandlad mjölk som möjligt. Tål man inte mjölk kan det införas med ett särskilt schema, så att man gradvis vänjer sig.
Också syrade grönsaker är mumma för de goda bakterierna. Surkålsjuice hjälper magsyran att komma igång. Magsyran kickar sedan igång enzymerna längre ned i matsmältningssystemet att nu är det dags att jobba.
Man kan starta GAPS på olika sätt, dels genom Intro-protokollet, dels genom Full-GAPS.
Intro-protokollet är 6 steg där man efter hand man läker, inför mer och mer livsmedel tills man kommer till Full-GAPS.
Full-GAPS innebär att man äter de på kosten tillåtna födoämnena. Det är framförallt naturlig mat, utan konstgjorda tillsatser. Helst lagade i hemmiljö, så man har kontroll på tillagningen.
Mer hittar du i boken Kopplingen mellan mage/tarm och hjärnan som du kan köpa här.
Jag som har översatt denna bok heter Anna Martinsen och håller i denna sida. Jag översätter utan ersättning. Min lön kommer i form av sålda böcker. Det blir givetvis mer om du köper boken via mig och inte via internetjättarna då de tar mycket i sin tur.
Har du lust och möjlighet att hjälpa mig översätta fler böcker får du jättegärna donera några tior. Uppskattas mycket och gör mitt jobb lättare. Du kan swisha mig på 070 378 45 77, skriv donation eller via paypal genom knappen nedan.
Här är en presentation av de svenska terapeuter/coacher som kan hjälpa dig på resan.
Du hittar aktuella coacher och practitioners på gaps.me som är huvudsidan för GAPS.
Där kommer du också hitta väldigt bra frågor och svar under FAQs och kurser mm.
Häla El Sheemy Washbrook
GAPS-Practitioner
Facebook: @hala.certified.gaps.practitioner
Instagram: @aktivera_lakning
Häla talar svenska, engelska, spanska och arabiska.
Cecila Paulsson
Kurser i syrning och fermentering
Facebook: @paulssonpaleo
Instagram: @paulssonpaleo
Carola Bengtsson
GAPS-Practitioner
Carola talar svenska och engelska.
Specialitet: Funktionsmedicin
Lisa Billö
GAPS-Coach
www.certifiedgapscoachlisa.com
Grupp på facebook: GAPS Coach Lisa
Instagram: @innemiljohalsa
Lisa talar svenska och engelska.
Specialitet: Mögelproblematik, kroniska sjukdomar, barn, familjer, autism, recept - lösningar.
Dr Natasha Campbell-McBride ska gratuleras till att ha sammanställt en så väl underbyggd och provokativ bok. Jag kan varmt rekommendera den.
Dr Basant K Puri, Consultant Psychiatrist, Imperial College, London, UK
Dr Campbell-McBride har gjort ett utmärkt arbete med att sammanfatta de näringsmässiga biokemiska sambanden med psykiatriska och neurologiska sjukdomar och mag-tarmfunktionen. Boken är full av värdefulla och intressanta fakta som kan användas av människor för att optimera hälsan för sig själva och sina barn.
Dr. William Shaw, Ph.D., Great Plains Laboratories, Kansas, USA
Boken innehåller grundläggande information för nybörjaren samt fördjupad information för för dem som befinner dig på en avancerad nivå. Tack till Dr Campbell-McBride för att du har skrivit den här boken.
Dr. Stephen M. Edelson, Ph.D., Centre for the
Study of Autism, Oregon, USA